Şah İsmail Kürt mü ?

Şah İsmail Kürt mü ?

Şu sıralar yeni bir tartışma alevlendi ; Şah İsmail Kürt mü Türk mü ? Bir insanın Kürt veya Türk soyundan geliyor oluşunun bazı insanları mutlu eden psikolojik etkisi nedir ? sorusu cevabını bekleyedursun, Şah İsmail’in “hayati değerde” görülen soyu meselesine bir göz atalım .

Şah İsmail, 1.İsmail olarak da tanınır, 1501 yılında büyük oranda günümüz İran sınırları içerisinde kurulan Safevi Devleti’nin kurucusudur.

Şah İsmail’in Kürt, Azeri, Pers ve Türk olduğuna dair çok çeşitli iddialar ortaya atılırken, kendisinin bir Pers hükümdarı olması nedeniyle, Pers olmasının daha büyük bir ihtimal olduğu düşünülüyor.

Şah İsmail Türk mü Kürt mü ?

İyi bir şair olarak bilinen Şah İsmail’in şiirlerinde Khatai (Arapça خطائی) mahlasını kullanması, Hatayi olarak anlaşılmış ve Türkiye’deki “Hatay ilinden, Hataylı” olarak değerlendirilip, Şah İsmail’in Türk olduğu şeklinde hatalı bir sonuca varılmıştır. Fakat Khatai ifadesi hem Arapça’da hem de Farsça’da “Günahkar, hatalı” anlamına gelmektedir. Türkiye’deki Hatay ile bir ilgisi yoktur.

Öte yandan Şah İsmail’in Kürt olduğu iddiasını kanıtlayacak herhangi bir delil de sözkonusu değildir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*