Oy Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Oy Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Yeni bir sisteme adım atacağımız 24 Haziran seçimlerine saatler kalırken, oy hırsızlığına ve sahtekarlığa imkan tanımamak için dikkat edilmesi gereken oldukça önemli bazı detaylar bulunmaktadır. Oy kullanma esnasında dikkat edilmesi gereken detaylar şunlardır :

1- Bir tane Cumhurbaşkanı adaylarının olduğu pusula, bir tane de milletvekili/partilerin yer aldığı pusula, bunların yanısıra bir adet zarf verilecektir. Cumhurbaşkanı pusulası ve milletvekili/parti pusulasında seçiminizi yuvarlak kısmı taşırmadan düzgün bir şekilde yaptıktan sonra mühürler yüzyüze bakmayacak şekilde pusulaları zarfa yerleştirip, zarfın iyice kapandığından emin olup zarfı sandığa atıyorsunuz.

HEM PUSULALARDA HEM DE ZARFIN ÜZERİNDE 2 ADET MÜHÜR OLDUĞUNDAN EMİN OLUN !

Hem iki adet pusulada hem de zarfın üzerinde ilçe seçim kurulu mührü ve oy kullandığınz sandığın mührü olmak zorunda. Mühürlerin ikisi de aynı olabilir veya sadece bir mühür basılmış olabilir. Bu zarf ve pusulalar sahtedir. Buna dikkat edilmesi gerekir.

Yanınızda mutlaka TC Kimlik NO bulunan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurmanız gerekiyor.

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart olacak. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

Cep telefonu, kamera gibi görüntü kaydedici cihazlar oy kullanırken bulundurulamaz. Bunları üzerinde taşıyanlar oy kullanmadan önce emanet ederek çıkışta alacaktır.

Zarfı sandığa attıktan sonra listeden adınızı bularak karşısına ıslak imzanızı atmanız durumunda oy verme işlemini tamamlamış oluyorsunuz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*