Evlilik izdivaç programları KHK ile yasaklandı mı?

Evlilik izdivaç programları KHK ile yasaklandı mı?

Bugün yayınlanan 689 ve 690 sayılı 2 yeni KHK’nın, uzun süredir tartışmaların odağında olan evlilik programlarını da yasakladığı şeklinde yanlış yorumlandı.

İlgili konunun yer aldığı 690 sayılı KHK’nın 60’ıncı maddesinde evlilik programlarının değil, cinsellik içeren sohbet ve arkadaşlık hatları yayınlarının engellendiği belirtiliyor.

KHK’nın sözkonusu maddesinde “Evlilik programları” ifadesi geçmezken, yasakla ilgili olarak 60’ıncı maddede yer alan ifadeler şöyle : “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı ve/veya buluşturulduğu türden programlara, takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dâhil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına ve/veya reklamına, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez. ”

Kafa karışıklığının “Kişilerin buluşturulduğu ” ve “Program” ifadeleri nedeniyle yaşandığı değerlendirilirken, yayıncılık literatüründe sohbet hattı yayınları da bir tür “program” olarak adlandırılmaktadır.

Maddede yer alan ifadeler ortadayken, evlilik programları kastedilmiş olsa dahi, ifadeler yeterli derecede açık olmadığından, yani evlilik veya izdivaç programları gibi net ifadeler kullanılmadığından bu durum, hukuki yeterliliğin karşılanmadığı anlamına gelecektir.

İlhan BARAN/Ankara

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*